Kalendar

  CP by PSD TO HTML

Na VII. (sedmoj) sednici za redom, održanoj 10. jula 2019. godine, Regulatorni odbor za energiju (RUE) je razmotrio nekoliko pitanja koja se odnose na regulisanje energetskog sektora.

Prvobitno su razmatrani zahtevi kompanije „SOWI Kosovo“ L.L.C za modifikaciju konačnih  odobrenja za izgradnju proizvodnih kapaciteta za proizvodnju električne energije od vetra. Na osnovu zahteva kompanije i zbog tehničkih specifikacija prikazanih tokom implementacije projekta, Odbor je odobrio zahtev za smanjenje broja vetroturbina smanjenjem njihovih kapaciteta u vrednosti od 34,47 MW, za sva tri projekta ove kompanije koji se očekuju biti realizovana u opštini Mitrovica.

Odbor je takođe odobrio zahtev kompanije „EKO-ENERGJI“ D.O.O. za produženje roka važnosti Odluke o odobrenju, sa ciljem okončanja radova na „HE BINAĆ“ sa instalisanim kapacitetom od 1 MW. koji će biti izgrađen u opštini Vitina.

Odbor je odobrio i zahtev „KelKos Energi“ D.O.O., za produženje roka za Odluku V_1120_2019 za još devedeset (90) dana u svrhu popunjavanja aplikacije i opremanje sertifikatom za korišćenje i Dozvolom životne sredine od strane Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, za hidroelektrane „Belaja“ i „Dečani“. Što se tiče zahteva za hidroelektranu „Lumebardhi II“, ona nije prošla na današnjoj sednici zbog istog broja glasova Odbora za i protiv ovog zahteva, čime će prethodna odluka ostati na snazi.

Odbor RUE je takođe odobrio zahtev pravnog lica BESIANA-G D.O.O. za izgradnju novih proizvodnih kapaciteta za sopstvenu potrošnju pomoću solarnih fotonaponskih panela, instalirane snage od 69 kW.

Odbor je takođe odobrio Deseto (10) godišnji razvojni plan preduzeća centralnog grejanja „Termokos“. Razvojni plan predstavlja efikasne mere koje će biti preduzete kako bi se garantovala adekvatnost sistema i osiguralo što bolje snabdevanje centralnim grejanjem, uključujući planiranja za izgradnje i nadogradnje potrebne u narednih deset (10) godina u infrastrukturi centralnog grejanja u opštini Priština.

Većinom glasova, Odbor je odlučio da Mehanizam podrške za dodatne ciljeve za Obnovljive izvore treba da bude razmatran na nekoj od budućih sednica Odbora, zbog brojnih primljenih komentara i za koje je, kako je ocenio Odbor, potrebna jedna opšta analiza postupka koji će se primjenjivati kako bi se podržali dodatni ciljevi ovih resursa.

Deo razmatranja Odbora na ovoj sednici bilo je i nekoliko žalbi potrošača kao i druga pitanja vezana za regulisanje sektora.

Sve odluke Odbora Regulatora objavljuju se na elektronskoj stranici  www.ero-ks.org.

RocketTheme Joomla Templates